Jackalope

Lassan egy kerek hete tesztelgetem az Xubuntu következő, kiadás előtti verzióját, a 9.04-es Jaunty Jackalope-t.

Lekopogom: a laptopon gyönyörűen muzsikál, nem produkált még semmilyen hibát.

A két desktop gép viszont egymástól eltérő eredményeket produkál. Az új gép, amiben egy Radeon HD3600 kártya ül, vesa meghajtóval működik, 1440×900 felbontáson. A filmek teljes képernyőn néve erősen szaggatnak. Az fglrx driver a helyén, a modul betöltve, de amint beleszerkesztem mindezen tényeket az xorg.conf-ba, vagy nyomok egy reconfigure-xservert, egyből nincs grafikus felület, még virtuallal sem. A gyárilag telepedett Ati Control Center szerint pediglen nincs telepített ati meghajtó a rendszeren…

A régi nagygép, nemes egyszerűséggel, nem felel meg az új xubinak. Ebben egy Radeon X1650 kártya van, vesa driverrel működik, 1280×1024-en megy, a kép szaggat, fglrx itt is a helyén, de beüzemelni itt sem hagyja magát. Mivel azért valamelyik gépen filmet is kellene nézni, erre inkább visszapakoltam a stabil kiadást.

Ami a régi nagygépnél és a laptopnál is kicsit nagyon gáz: a telepítőképernyőt a fejlesztő srácok kitették teljes képernyősre a régi ablakos rendszer helyett. Ez azért rossz, mert a nem támogatott kártyáknál – még csökkentett módban is – a kép el van csúszva, a képernyőn a felület jobb harmada és az alsó harmada egyáltalán nem látszik. Az ablakos telepítőnél ilyenkor egérrel az ember oda húzta magának az ablakot, ahová akarta. No, ez most nincs, mert nincs ablak, se ablakkeret. A telepítést némi anyázás keretében emlékezetből kellett végigjátszanom, tippelgetvén, hogy melyik TAB után következik a nem látható “Tovább” gomb… A harmadik “particionáló indítása” után volt, hogy üvöltöttem is.:)

Konklúzió: ez még tényleg alpha, de az eddigi legstabilabb alpha, amit láttam. Mindig beleesem abba a hibába, hogy nincs türelmem kivárni a következő kiadást, és felhúzom magamnak a tesztverziót. Eddig meg is szívtam mindig rendesen. Most, úgy tűnik, nem annyira. Meg persze az új xfce nagyon bejön, rengeteg hasznos újdonságot találtam benne.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?