Virtuálszümtükkel

Az IMF jött, ajánlott, nemnyilatkozik. Legalábbis csak ennyit: “Magyarországnak fenn kell tartania gazdasága stabilitását, javítania kell költségvetési politikájának tervezésén és a gazdasági kormányzáson – jelentette ki Christoph Rosenberg, az IMF magyar misszióvezetője az IMF Survey-nek nyilatkozva.” Mi, egyszeri, demokráciában élő parasztok ismét csak nem tudhatjuk, miről suskusol a kormány Mr. Rosenberggel (akinek már a neve is sokat mondó, legalábbis jól reprezentálja, kikből is áll, kinek az érdekeit képviseli az IMF).

Ennyit, hogy a jelenlegi helyzet szar, és javítani kell rajta, a legutolsó részeg alkoholista is felfog bármelyik falusi kocsmában. Ahogy a dothrakiak mondanák: ez tudott. A dühítő ismét csak az, hogy az ilyenekből is látszik: a világ urai (és uracskái, akik a mi Parlamentünkben ülnek, és nagyobbnak képzelik a szemétdombjukat, mint amekkora az valójában) nagyjából szarba se veszik a pórnépet; olyannyira lenéznek mindenkit, aki nem az ü szintjükön van, hogy úgy érzik: bármikor bármit hazudhatnak, eltussolhatnak, szájbarághatnak, vagy elintézhetnek egy legyintéssel. A kiváltságos arisztokrácia fölényessége ez ismét az őket eltartó réteggel szemben. Pedig a történelem megmutatta már, hogy ez sosem ér véget békésen, ebből többnyire kurva nagy balhé van a végén.

Ráadásul ennek a világnak lassan vége, mert a netet nem lehet szabályozni, csak maximum olyan látványosan durván, amit egy koreai vagy egy kínai eltűr, de a nyugati népek nem. Ha a központi hatalom nem tiltja le egy az egyben, akkor a neten a gondolkodó emberek véleményt adnak közre, megtalálják egymást, és közfelháborodást is képesek generálni. Azt meg ugye már rohadt nehéz eltusolni, mert túl sok helyen marad nyoma, túl sokan látják, túl sok a hivatkozási alap egy esetleges későbbi támadáshoz, felülvizsgálathoz vagy számonkéréshez.

A világháló sokkal veszélyesebb fegyver, mint amennyire a jelenlegi felhasználói felfogják. De szerintem már ébredeznek. Megjósolom, hogy nem sok év kell már ahhoz, és minden sunyi, felelősséggel járó munkát végző ember (politikus, munkáltató, egyéb “nagykutya”) rettegni fog bármit elkövetni, mert bukta esetén már nem csak a helyi téeszből kellene kirúgnia a sértettet, hanem le kellene tudnia kapcsolni magát az internetet is, hogy sunyisága titokban maradjon. Falu, város, ország szintjén egyformán ez lesz, meglássátok.

Nem hiszitek? Gondoljatok a Homárra, gondoljatok a youtube-ra feltöltött háborús videókra. Jusson eszetekbe a valóvilágos bagázs akaratának a Facebook-on engedni kénytelen óriáscég. És ezek egyelőre csak hellyel-közzel helyi, aprócska problémák, amiket a net nyilvánossága oldott meg. Lehet ám ezt “országos” szinten is művelni (Malina Hedvig-ügy; az idézőjel meg azért, mert nem egy valós országról beszélek), sőt, előbb utóbb világméretű szinten is: valaki be fog jutni valahogy a nagyon zárt körű Bildelberg ülésére, és el fogja mondani, mi folyik ott (adja isten, hogy semmi komoly).

A net hatalmas fegyver: sajnos kétélű. Nagyon-nagyon vigyázva kell hozzányúlni; legalábbis amíg meg nem tanuljuk a biztonságos használatát.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?