Frei Tamás: A bankár

Nem szeretem Frei Tamást. Nem volt szimpatikus sosem, amikor pedig az orosz bérgyilkosos cuccal bebukott (emlékszünk, rejtett kamerás riportot csinált, egy – mint utóbb kiderült – színésszel, akit orosz bérgyilkosnak állított be), akkor kifejezetten ellenszenvessé vált.

“A bankár” című könyvének most a felénél járok, és esküszöm, kötelező olvasmánnyá tenném mindenki számára. Hogy mindenki értse, hogyan működik ma a világ, beleértve a jegybankokat, a társadalmakat, a tőzsdét, a kormányok munkálkodását.

Azon meg külön elcsodálkozom, hogy Frei egy ilyen könyv megírása után egyáltalán még életben van. Annyira hihetetlenül életszerű, logikus és kegyetlen amit leír, hogy csak két lehetséges válasz marad arra, miért nem ölették még meg: vagy elképesztő ostobaság az egész könyv (nem hiszem); vagy pedig csak az orwelli oligarchikus gőg nyilvánul meg ismét: tudniillik hogy hiába vágják az igazságot ilyen szemérmetlenül a pofánkba, úgysem teszünk a dolgok ellen semmit. Mert – ahogy Frei is írja a könyvben: “Hogy emiatt bukna meg? A nagy frászt! Nem lázadna itt senki, hanem leszarnák és elmennének pecázni! Magyar emberekről beszélünk, cseszd meg, Jancsi! Bárgyú, béketűrő birkákról!”

Frei konkrétan leírja, mi zajlik az országban (és az országon kívül) a rendszerváltás óta. Elmagyarázza, mennyire egyszerű módszerrel lopták szét Magyarországot a kárpótlási jegyekkel való üzérkedéssel. Elmondja, mi az egyetlen logikus magyarázata a forintcímletek cseréjének, a régi címletek bevonásának. Elmeséli, miért és hogyan – és kik! – manipulálnak a válsággal, a forint leértékelésével és Magyarország fasisztának való kikiáltásával. És mindezt nem a neten tömegesen fellelhető ősmagyar összeesküvés-elméletek primitív dialektusában, hanem konkrét pénzügyi adatokkal, számokkal, összegekkel és hírekkel alátámasztva, ezermilliószor hitelesebben, mint ahogy ezt eddig bárkitől is láttam volna. Az írói stílusa számomra kicsit furcsa (végül is nem szépíró, és ez nem egy kalandregény); viszont mindenképpen el kell ismernem, hogy még egy olyan pénz- és bankügyi analfabéta számára is, mint amilyen én vagyok, képes érthetően elmagyarázni a folyamatokat, azok előzményeivel és következményeivel együtt.

Szóval olvasására fel, aztán majd meglátjuk. Ha sokkal többen tisztában lennének ezekkel a dolgokkal, akkor megnőne az esély arra, hogy a magyar birkából kihozzák végre a magyar oroszlánt. Hogy végre elkezdődjön az a változás, amit már jó páran annyira várunk.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?