Szúnyogteszt

A minap – kihasználva az utolsó család nélküli éjszakát – este kirongyoltam a Tűzköves-árok bejáratához a pihenőbe, hogy a nemrég vásárolt MFH szúnyoghálós alvást végre élesben is kipróbálhassam.

Maga a szúnyogháló egy kicsi, pár grammos cucc. Én hozzácsaptam négy cöveket is, meg négy ponyvafeszítő kampót (ezek általában mindig nálam vannak), de fanatikus minimalisták ezeket a kellékeket is simán nélkülözhetik, hiszen elég egy kés, meg némi kézügyesség, és máris terem az erdőben fain facövek meg fakampó. 🙂

Ponyvából is kettőt vittem, de természetesen az igénytelenség további fokozásával mindezt egyetlen megfelelő méretű ponyvával is meg lehet oldani, nem muszáj ilyen kényelmesen és öregesen nyomni: igaz, a két ponyva és a szúnyoghálós cucc összeszámolva még mindig nem éri el a legkisebb sátram súlyát, tehát még mindig jó vagyok velük.

További fontos, megtapasztalandó tanulsága volt az akciónak, hogy egyrészt a teljes bivakcucc belefér a negyven literes Alto technika hátizsákba; másfelől nagy meggondolatlanság a hegyekbe indulni montin, hátizsákkal a hátunkon. A cucc olyan 16 kiló lehetett mindenestül, ez egy sima montin nagyon kényelmetlennek bizonyult; nem csoda, hogy az emberiség feltalálta a kerékpáros táskákat 🙂 A múlt hétvégi tekerés során a sokkal nehezebb felszerelést nem éreztem annyira, mint most a hátamon ezt a súlyt. Ilyet tehát többé nem csinálunk, értem…? 🙂

A pihenőhöz érvén először észleltem, hogy az erdészet alaposan kipucolta a placcot egészen az árok bejáratáig, az összes csalánt és bodzát kitermelték a helyéről. A tűzrakóhely elég szemetes, de igazából tüzelni nem állt szándékomban: a vacsorán már túl voltam, ételnek csak egy zacskós levest hoztam, és persze reggelre a nescafét. Innen ha jól kilépek, akkor 15-20 perc alatt bőven otthon vagyok, még akkor is, ha kényelmetlen a cucc a hátamon.

Kerestem egy kényelmes, egyenes helyet, és először oda szerkesztettem fel a hálóhelyet.

DSCF2558

Ponyva alulra, parakorddal egy bodzaágat kifeszíteni. Félig kész is vagyunk

DSCF2563

Mehet rá a tető. Szükség esetén egy ponyvával is meg lehet mindezt oldani, de így sokkal macsóbb

A fenti összeállítás kár két túrabot, faág vagy bokor közé is felrakható, különösebb varázslatok nélkül. Viszont a kulturált turista nem alszik állat módjára a földön, ha van egyéb lehetősége is. Nekem itt márpedig volt, amint azt mindjárt látni fogjátok.

DSCF2567

A pihenő gerendáihoz egy mozdulattal lehet kikötni a hálót (persze kis Nite Ize karabinerek nem árt, ha vannak)

DSCF2568

Fejedelmi baldachinos ágy.

DSCF2569

Kétszemélyesnek írják, de itt is – ahogy a sátraknál – le lehet vonni egy személyt a hivatalosból, úgy kapod meg a valós méretet

DSCF2574

Erős és sűrű szövésű, egy rohadék se jutott át rajta, pedig próbálkoztak rendesen

DSCF2578

A száradó bringás meznek és a hátizsáknak is jutott maxibiztonságos elbúj-hely 🙂

Az asztalra szerkesztett, azzal full kompatibilis háló egyik végét szimplán összeakasztottam a ponyvafeszítők segítségével; a másik végét, a fejemnél csak szimplán ráhúztam magára az asztallapra. Így a ki-be közlekedés is teljesen kényelmes és gyors volt.

Éjjel így kellemesen látszottak a csillagok, igaz, én is. Ami “hátrány”, az az, hogy a sátorral ellentétben ez a szúnyoghálós megoldás semmiféle intim szférát nem biztosít, tehát ha faluszéli focipályán, temetőben vagy kempingben alszunk vele, akkor azért jobban oda kell figyelni a minket vizslató szemekre, mint egy zárt sátorban. Cserébe az erdőben viszont egyáltalán nem árjuk ki magunkat a történésekből, mindent látunk, mindent érzünk, kivéve persze a rovarvilágot.

Reggel elég korán szólított a természet, fél hatkor már felöltözve kávét főztem a táborhelyen. Aztán összecsomagoltam és irány haza. Összességében elmondhatom, hogy minimalistáknak és kerékpárosoknak nagyon ajánlatos fontolóra venni ezt a bivaklehetőséget, mert a súlya, annak hihetetlenül kicsi mértéke nagy könnyebbséget jelenthet a hosszú kilométereken. Ja, és összehajtogatva ez a cucc kb. cigarettásdoboz méretű (ha a merevítőrudat is otthon hagyod).

DSCF2582

Kávéfőzés a bakonyi hajnalban

 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.